
фото
13:39, 21 липня 2020 р.
Надійне джерело
Як правильно стерилізувати банки у мікрохвильовці: поради буковинським господиням
фото

фото ілюстративне
Заготівля консервації – це досить трудомісткий процес. До того ж багато часу займає не тільки приготування заготовок, але і підготовка тари. Щоб прискорити цей процес, було придумано багато різних способів. Одні стерилізують баночки в духовці, інші - в мультиварці. Але найшвидшим методом є стерилізація банок в мікрохвильовці.
Стерилізація банок і кришок – це обов’язковий етап у процесі консервації, пише 0372.ua. Без нього всі зусилля можуть піти нанівець. Саме стерилізація гарантує збереження заготовок на протязі довгого часу. Чому ж не можна просто гарненько вимити ємності? Навіть при дуже ретельному митті неможливо позбутися всіх мікроорганізмів. Вони можуть бути зовсім нешкідливими для людського здоров’я і життя. Але з часом продукти життєдіяльності таких мікроорганізмів можуть нести велику небезпеку.Накопичуючись в закритих банках, вони стають справжньою отрутою для людини.
Помітити наявність таких бактерій може бути складно, так як на перший вид заготівля може здаватися цілком придатною для вживання. Напевно всі чули таке страшне слово, як ботулізм. Дане зараження може призвести до летального результату. А джерелом цього токсину є саме консервація, яка зберігалася неправильно.
Тому скляні ємності для заготовок в обов’язковому порядку стерилізують. Тільки так можна захистити себе і своїх рідних від шкідливих мікроорганізмів.
Як проводиться стерилізація банок в мікрохвильовці
Насамперед необхідно гарненько вимити кожну банку. Не пропускайте цей етап, навіть якщо банки виглядають чистими. Рекомендується застосовувати при цьому звичайну соду. Потім ємності просушують, залишаючи в перевернутому вигляді на рушник.
Увага! Обов’язково перевірте, чи є на банках якісь пошкодження. Такий посуд може лопнути при стерилізації.
Буває важко знайти час для заготовок, так як зазвичай це займає чимало часу. Господаркам доводиться годинами готувати овочі і фрукти. Так ще й потрібно прокип’ятити кожну баночку. Але дуже хочеться до зими заготовити якомога більше смакоти. У такому разі стерилізація в мікрохвильовці – це справжній порятунок.
Крім того, що стерилізація займає багато часу, вона також створює деякі незручності, які роблять весь процес просто нестерпним. Спочатку всі банки довго кип’ятити у воді, із-за чого кухня наповнюється парою. Потім їх потрібно акуратно дістати з каструлі, щоб не обпалити пальців (що часто не вдається). А стерилізувати банки над каструлею з парою ще складніше.
Раніше багато хто сумнівався, що стерилізація заготовок в мікрохвильовці є безпечною. Але з часом вони переконалися в практичності і нешкідливості даного методу. Головне, не ставити в мікрохвильову піч ємності з кришками.
Стерилізація банок в мікрохвильовій печі проводиться декількома способами:
- без води;
- з водою;
- відразу з заготівлею
Стерилізація банок з водою
Найчастіше господині стерилізують банки в мікрохвильовці з додаванням води, таким чином, виходить той же ефект, що і після стерилізації над парою. Відбувається це наступним чином:
- Банки насамперед миють з додаванням соди і наливають в них невелика кількість води. Рідина повинна наповнювати банку на 2-3 см. Для цих цілей краще брати фільтровану воду, так як звичайна вода з-під крана може залишати наліт.
- Тепер ємності можна ставити в мікрохвильову піч. Ні в якому разі не накривайте банки кришками.
- Ставимо мікрохвильову піч на максимальну потужність.
- Скільки ж потрібно стерилізувати ємності? Встановлюємо таймер на 2 або 3 хвилини, в залежності від розміру банки. Зазвичай цим методом стерилізують півлітрові та літрові ємності. Однак є печі, які з легкістю можна вмістити і трилітрову банку. У такому разі для стерилізації знадобиться довше часу, не менше 5 хвилин. Так як мікрохвильовки можуть бути різної потужності, часу може знадобитися більше або менше. Щоб не помилитися, потрібно спостерігати за водою. Після того, як вона закипить банки залишають в печі ще на пару хвилин і вимикають.
- Щоб дістати ємність з мікрохвильовки, скористайтеся спеціальними прихватками або сухим кухонним рушником. Головне, щоб тканина не була вологою. З-за цього відбудеться різкий стрибок температури і банку може просто луснути. Щоб не ризикувати, діставайте тару двома руками, а не за горлечко.
- Якщо в банку залишилася вода, то її необхідно вилити, після чого ємність відразу ж наповнюють заготівлею. Поки ви закатываете одну банку, інші можна покласти на рушник в перевернутому вигляді. Кожну наступну банку перевертають безпосередньо перед тим, як наповнювати її готовим продуктом. Таким чином, температура буде падати не так швидко.
Важливо! Пам’ятайте, що гарячі банки можна наповнювати тільки гарячим вмістом, а холодні відповідно холодним.
Зазвичай в мікрохвильову піч поміщається близько 5 півлітрових баночок. Якщо ж вам потрібна тара побільше, наприклад, трилітрова банка, то можна укласти її набік. При цьому обов’язково підкладіть під неї рушник з бавовни і налийте всередину ємності трохи води.
Стерилізація без води
Якщо ж вам потрібні повністю сухі ємності, то можна користуватися наступним способом.
- Банки обов’язково миють і сушать на рушник. Після того, як вони повністю висохнуть, слід помістити ємності в піч. Поряд з ними необхідно покласти склянку з водою (заповнений на 2/3). Якщо налити повну склянку рідини, то в процесі кипіння вона буде виливатися за краї.
- Далі, включають мікрохвильовку і чекають, поки вода повністю не википить. Зазвичай для цього досить 5 хвилин. Потім банки дістають з мікрохвильової печі, як і в попередньому способі. Гарячі ємності відразу ж наповнюють варенням або салатом.
Переваги даного методу
Хоча даний метод має деякі недоліки, але переважають гідності. Не дарма його вже довгий час використовують багато господинь. До основних переваг можна віднести наступне:
- Це швидко і дуже зручно в порівнянні з класичним способом стерилізації.
- В мікрохвильовку поміщається відразу кілька банок, завдяки чому процес заготівлі консервації відбувається швидше.
- Мікрохвильова піч не підвищує рівень вологість і температуру в приміщенні.
Досвідчені господині вже давно використовують печі-СВЧ для стерилізації банок з заготовками. Робити це дуже просто, а, головне, швидко. Впевнені, описані вище способи полегшать вашу працю, і ви зможете заготовити ще більше консервації на зиму.
Читайте також: Як приготувати пиріг з абрикосами - класичний рецепт.
Якщо ви стали свідком надзвичайної події – пишіть про це нам!
Завантажуйте наш мобільний додаток для App Store або Google Play, а також слідкуйте за життям міста у соціальних мережах – Facebook, Instagram та Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
19:53
Вчора
17:25
Вчора
16:18
Вчора
15:55
Вчора
Спецтема
Оголошення
11:00, 13 квітня
2
21:22, 23 квітня
live comments feed...
Коментарі