Смачний і повністю їстівний вид середземноморських равликів (Helix aspersa muller – маленький сірий равлик) вирощують на Кіцманщині, в урочищі Хабайлівка, що адміністративно належить до Стрілецького Кута, а знаходиться недалеко від траси Чернівці-Мамаївці.
В Європі страви із равликів є дуже популярними, у нас же лише зароджується культура споживання наземних молюсків. Зайнятися цікавим, але незвичним у наших краях бізнесом, вирішили Оксана Юськів та її чоловік Василь, які спершу і не підозрювали, наскільки клопіткою виявиться ця справа.
Ідею вирощувати равликів привезли із Закарпаття
Вперше скуштували равликів на Закарпатті — розповідає пані Оксана. Порція в ресторані коштувала близько 600 грн., але хтось із компанії наважився замовити екзотичну страву: спробували, сподобалося. Відтоді почали цікавитися цими молюсками: як їх вирощують, як готують. Кілька ферм є на Закарпатті, там туристам пропонують платні екскурсії та дегустації. Але коли власник однієї з равликових ферм почув, що подружжя з Буковини роздумує над тим, щоб самим вирощувати равликів, навіть не хотів розмовляти. Але це лише укріпило бажання створити равликову ферму вдома. Для цього почали читати про технологію, їздити на вже діючі ферми, вивчати, планувати, і, врешті, закупили маточне стадо і взялися до роботи. Цього року подібні ферми з вирощування головоногих молюсків відкрили в сусідніх Тернопільській та Івано-Франківській областях.